Geplaatst op 25-5-2022 door Suzanne
“Sommige mensen zweren zonnebrandcrème nu helemaal af, zoals men ook niet op vaccins vertrouwt” kopte het nieuws enkele weken geleden. Nu duiken er elke zomer weer vele artikelen op waarin je wantrouwend wordt gemaakt voor de zon of zonnebrand. Wat moet je nou geloven? Ik heb aantal feiten op een rijtje gezet waarbij ik je wil uitdagen zelf onderzoek te doen en bewust een keuze te maken over of en hoe je zonnebrand gebruikt.
Waarom maken mensen de keuze om niet te smeren met een zonnebrandcrème?
De belangrijkste reden dat mensen ervoor kiezen om geen zonnebrand te smeren, is omdat het smeren van zonnebrandcrème schadelijker zou zijn (met grotere kans op het vormen van melanomen) dan dat de zon zou zijn. Laten we beginnen met het feit dat er verschillende varianten van melanomen zijn. Hierbij zijn er personen die meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van een melanoom door genetische risicofactoren. Ook kinderen die meer dan vijf keer zijn verbrand, hebben op latere leeftijd meer kans om een melanoom te ontwikkelen (bron).
Door een grootschalig onderzoek waarbij er gekeken werd naar blootstelling aan de zon en het daarbij gebruik van zonnebrand, werd zonnebrandcrème in een verkeerd daglicht gezet. Na het onderzoek konden veel mensen angstig worden voor zonnebrandcrème.
De resultaten van het onderzoek lieten zien dat mensen die zonnebrand gebruikten, meer kans bleken te hebben op het ontwikkelen van een melanoom. Echter bleek het gemiddelde zonbeschermingsfactor tijdens het onderzoek een SPF6 te zijn, terwijl het minimale advies een SPF15 is. Daarbij hebben de mensen die wel zonnebrand gebruikten veel meer tijd in de zon besteedt dan de mensen die geen zonnebrand op hadden. Dit maakt dat de uitkomst van het onderzoek niet betrouwbaar is. Dat het gebruik van een zonnebrandcrème het risico op een melanoom vergroot, kan dus niet serieus onderbouwd worden.
Is een zonnebrandcrème veilig om te gebruiken?
De wereld van zonnebrandcrème is niet zwart of wit. Het is een feit dat ‘normale’ zonnebrand het ingrediënt oxybenzone bevat, wat schadelijk kan zijn en hormoonverstorend kan werken. Daarbij is deze stof zeer giftig voor het milieu. Als je het mij vraagt dan zal ik geen zonnebrand smeren waar dit ingrediënt in zit.
Ook is het niet goed voor je huid om je te laten verbranden door de zon en daarbij is vitamine D voor elk mens wel heel belangrijk. Dit wordt lastig wanneer jij de gehele dag smeert met een zonnebrandcrème. Het is daarom vooral belangrijk van beide werelden het beste te nemen. Dagelijks 15-30 minuten in de zon is genoeg om vitamine D binnen te krijgen. Wil je een dagje strand of ga je fietsen in de zon? Dan is het van belang je in te smeren met een zonnebrandcrème. De vraag is dan alleen nog, welke zonnebrandcrème is de beste keuze voor mijn huid?
Het belang van een natuurlijke zonnebrandcrème
Zoals hierboven al beschreven zou ik zonnebrand met oxybenzone sowieso vermijden. Of dit melonomen veroorzaakt, dat weet ik niet en daar kan ik dus geen uitspraken over doen. Er zijn namelijk genoeg andere redenen om dit ingrediënt te vermijden. Buiten dat zijn er nog talloze synthetische ingrediënten die in ‘normale’ zonnebrand zitten die niets extra’s doen voor je huid. Ze drogen de huid onnodig uit, vergroten de kans op allergische reacties en zonneallergie. Daarom adviseer ik te kiezen voor een natuurlijke zonnebrand met minimaal een SPF15 die de huid ondersteunt in haar zelfherstellende vermogen. Daar zijn de natuurlijke zonnebrandcrèmes van Green People een hele goede keuze in.
Smeer verstandig en zon veilig
Nog een aantal tips die ervoor zorgen dat jij verstandig kan smeren en veilig kan zonnen:
- Zorg in de vroege morgen voor vitamine D opname, hier is de kans op verbranden het laagst.
- Zoek zo nu en dan de schaduw op, voorkom blootstelling aan de zon tijdens het warmste moment van de dag.
- Smeer een natuurlijke zonnebrandcrème op hele zonnige dagen en zorg dat je gedurende het zonnebaden ook goed beschermt blijft. Dit houdt in dat je iedere 2 uur moet smeren.
- Waterproof betekent waterbestendig. Echter moet je altijd na het zwemmen weer opnieuw smeren.
- Zonnebrandcrème dat al langer dan 6 maanden geleden is geopend, zal je ook niet meer optimaal beschermen. Gooi oude flessen dus weg en schaf ieder jaar een nieuwe fles aan.
- Gebruik een zonnebrandcrème die koraal vriendelijk is. Lees meer hierover in dit artikel
- Ben je nou benieuwd hoe het precies zit met de UV technologie van de natuurlijke zonnebrand van Green People? Daar lees je hier meer over.
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Vind je het waardevol? Deel het dan verder. Misschien heb je vragen? Voel je welkom om contact met ons op te nemen. Onze huidspecialisten helpen jou graag verder. Je kunt ons bereiken via de chat, Whatsapp, info@biocare.nl of telefonisch (0229-758783).