Geplaatst op 8-10-2020 door Beautyexpert
Wat voor deodorant gebruik jij? Het zal je vast niet ontgaan zijn dat steeds meer cosmetica merken inspelen op de trend natuurlijke & vegan. Op de verpakkingen laten ze dit graag zien, maar hoe ‘schoon’ zijn deze merken werkelijk? Om een voorbeeld te geven ga ik nu even verder in op deodorant.
Schadelijke deodorant
We leven in een tijd waar steeds meer bekend is over de schadelijke gevolgen van synthetische deodorant. Hier passen wij onze verzorging graag op aan en hoe makkelijk is het als deze verzorging gewoon te verkrijgen is in de drogisterij waar jij altijd shopt? Helaas beweren veel merken dat hun producten ‘gezond’ zijn, maar wanneer je dieper in de ingrediëntenlijst duikt kom je erachter dat het tegendeel zich bewijst. Ook ik, Michelle, dacht hier zo over en kocht in het verleden altijd dezelfde roldeodorant van Sanex. Sinds ik werkzaam ben bij biocareonline.nl ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in biologische & duurzame producten. Hierdoor kwam ik tot de ontdekking dat veel merken misleidend zijn wanneer het gaat om natuurlijke & vegan producten. Hier vertel ik je graag meer over.
Gevoelige oksels door gebruik van verkeerde deodorant
Voordat ik bij biocareonline.nl werkzaam was, had ik al meer interesse in producten zonder ‘zooi’ dan leeftijdsgenoten. Vanwege mijn gevoelige huid, het snel hebben van huidirritaties en zonnenblaasjes maakte dat ik op zoek ging naar gezonde producten. Vanaf mijn 16e levensjaar kreeg ik bij het gebruik van synthetische deodorant met parfum flinke irritaties onder mijn oksels. Dit ging gepaard met een vervelende stekende pijn, roodheid en cystes. Na een dokter bezoek kreeg ik advies om parfum-vrije deodorant te gebruiken. De ontstekingen werden minder, maar mijn huid bleef jeuken. Ik heb verschillende soorten parfum-vrije deodoranten geprobeerd. Deze kocht ik altijd bij de reguliere drogist.
Het verschil
Toen ik bij biocareonline.nl voor het eerst in aanraking kwam met de 100% natuurlijke biologische verzorging van Green People werd ik direct nieuwsgierig. Suzanne (eigenaresse van Biocare) vertelde mij het verschil tussen cosmetica merken die beweren ‘schoon’ te zijn en cosmeticamerken die transparant kunnen aantonen dat zij 100% natuurlijk zijn. Dit wekte direct mijn interesse. Ik kreeg de No.8 Stay Fresh Deodorant van Green People mee en begon deze te testen. Waarom deze deodorant? Ik transpireer vrij veel en wil er verzekerd van zijn dat ik gedurende de dag fris blijf ruiken. Deze natuurlijke deodorant uit de mannenlijn van Green People is daarvoor uitermate geschikt. Wat mij direct opviel aan de deodorant is dat deze erg koel aanvoelt op de huid. Heel fijn en fris om je dag mee te starten. Hoewel het een mannendeodorant is, ruikt het product niet intens naar een mannengeur. De geur is mild en kruidig, dit komt door Tijm, Kruidnagel en Citroen waar het product mee verrijkt is. Erg fijn vind ik zelf. Na 1 keer gebruik merkte ik direct dat ik geen jeuk meer had onder mijn oksels. Na vaker gebruik verdween ook de roodheid. En dat niet alleen, ik rook de hele dag fris!
Mijn ervaring met misleidende verpakkingen
Na deze ontdekking ben ik onderzoek gaan doen naar de ingrediënten van mijn vroegere Sanex deodorant. Ik schrok! Het tweede ingrediënt wat op de lijst staat is aluminium. Een van de schadelijke stoffen waar Suzanne mij over vertelde. Dit terwijl de verpakking van de deodorant het volgende vermeld: “Natural pH Restore, houdt de huid gezond, Respects skin & planet”. Is deze verpakking misleidend? In mijn ogen wel, maar volgens de wet mogen zij deze uitspraken doen bij bepaalde voorwaarden van het product. Toch vind ik het krom ‘houdt de huid gezond’ terwijl het product aluminium bevat..
Aluminium in deodoranten
Aluminium is het actieve ingrediënt van de meeste deodorants of het is een afgeleid ingrediënt daarvan zoals aluminium-sulfate. Het wordt gebruikt om de zweetklieren tijdelijk te blokkeren om zo het zweten te verminderen. Een effectief ingrediënt, maar erg giftig voor ons lichaam. De lymfeklieren die dicht bij de oksel zitten verspreiden vanuit het lymfe stelsel de gifstoffen door het hele lichaam. Meer over de gevaren van alluminium lees je in deze blog.
Wanneer is een product natuurlijk?
Helaas is hier geen specifieke wetgeving voor. Als leverancier kun je jouw producten al snel ‘natuurlijk' noemen. Hier is maar één enkel natuurlijk ingrediënt voor nodig. Ook bepaalde certificaten zijn te behalen zonder dat het product 100% biologisch is. Bij een bepaald percentage aan biologische ingrediënten kan een leverancier al in aanmerking komen voor een certificaat. Het is daarom van belang dat je weet welke certificaten de puurste cosmetica waarborgen en op welke ingrediënten je moet letten. Veel consumenten zijn zich hier niet bewust van zijn kopen zonder er bij na te denken verzorging waarvan ze denken dat deze ‘schoon’ zijn. Om te voorkomen dat je in misleidende cosmetica trapt wil ik je de volgende tip meegeven. Kijk naar de ingrediëntenlijst op de achterkant van het product. Kom je hier niet uit? Kijk dan naar certificaten van het product. Internationaal erkende certificaten geven garantie dat het product voldoet aan de voorwaarden van de certificaat. Zo beschikt de deodorant van Green People over de volgende certificaten:
Ik kan als geen ander begrijpen dat verpakkingen misleidend kunnen zijn. Wij zijn nou eenmaal niet allemaal huidtherapeuten die ieder ingrediënt op de verpakking willen nalezen. Toch willen we ons lichaam op een gezonde manier verzorgen. Met de producten van Biocare ben je ervan verzekerd dat het product 100% nakomt wat zij belooft. Met de meest pure ingrediënten rechtstreeks uit de natuur.
Liefs,
Michelle
Schoonheidsspecialiste – beauty lover & social content creator Michelle Schoonheidsspecialiste – beauty lover & social content creator