Geplaatst op 25-5-2020 door Suzanne
Eczeem kan een uitdagende aandoening zijn voor zowel kinderen als ouders. Ik spreek uit persoonlijke ervaring. Toen onze zoon eczeem ontwikkelde, waren er momenten waarop ik me volkomen machteloos voelde. Dit is mijn verhaal van mijn baby met eczeem.
Het begin van de reis naar een baby met eczeem
Onze zoon werd niet geboren met allergieën, maar ik zeg vaak dat hij allergisch "gemaakt" door o.a. medicijnen die hij kreeg in de eerste vier maanden van zijn leven. Daarnaast veroorzaakten de drie verschillende soorten flesvoeding die hij in zijn eerste week kreeg, problemen met zijn spijsvertering. Het resultaat was een baby van zeven maanden met ernstige, etterende eczeemplekken. Zijn huid was zo geïrriteerd dat deze aan zijn rompertjes bleef plakken door overtollig vocht. Er was een moment waarop zijn huid vast kwam te zitten door de romper aan het matrashoes van zijn wieg. Toen ik hem probeerde op te tillen veroorzaakte ik voor hem een ondraaglijke pijn. Het was een hartverscheurende ervaring die benadrukte hoe kwetsbaar kinderen ons als ouders kunnen maken.
Tijd om naar mijn intuïtie te luisteren en de cirkel te doorbreken
Na talloze ziekenhuis bezoeken en opnames nam ik zaken in eigen hand en maakte ik keuzes waarvan ik geloofde dat ze juist waren. Als kersverse moeder had ik voorheen aarzeling om deze beslissingen te nemen en vertrouwde ik te veel op het advies van de "deskundigen" om me heen. Het was een vicieuze cirkel. Artsen gaven aan niet op allergieën te kunnen testen baby’s. Zijn spijsvertering was slecht, oftewel hij poepte niet goed. De eczeem was ondragelijk en we hadden alles al geprobeerd.
Ik besloot hem terug te zetten op een basis dieet. Hij was toen 7,5 maand oud. Enkel koemelkvrije flesvoeding en geen vaste voeding meer. Deze verandering, samen met enkele complementaire homeopathische middelen zoals probiotica en van buitenaf natuurcosmetica, transformeerde geleidelijk zijn toestand. Zijn huid begon te genezen, de open eczeem wonden sloten zich en de onophoudelijke jeuk nam af. Zijn huid bleef wel extreem droog, wat ik aanvankelijk behandelde met Cetamagrol, in wezen gewoon petroleumgelei (vaseline). Deze aanpak zou ik absoluut niet aanraden maar daarover later meer.
Vaste voeding weer opnieuw introduceren
Na een maand van alleen koemelkvrije flesvoeding, was het tijd om zijn voeding weer uit te breiden. Dit deden we met de voortdurende ondersteuning van homeopathische middelen en het gebruik van 100% gecertificeerde natuurlijke huidverzorging. In tegenstelling tot onze vorige aanpak, begonnen we deze keer niet met fruit, maar met groenten, heel voorzichtig. Toen hij 10 maanden oud was, introduceerden we langgraan rijst i.p.v. brood en het eerste stukje fruit weer in zijn dieet.
Wat heb ik destijds hiervan geleerd
Dat een gezonde darm belangrijk is voor een gezonde huid. Dat de meeste huidproblemen beginnen in de darmen. Dat het zinvol is te om het “dieet” van je baby te onderzoeken. Wanneer de darmen uit balans zijn worden deze gevoelig voor lactose (melksuikers). Daarnaast ben ik door deze ervaringen overtuigd dat het absoluut noodzakelijk is om 100% gecertificeerde natuurlijke huidverzorging te gebruiken. Dit om de huid te helpen herstellen in het zelfherstellende vermogen.
Vermijdt de volgende ingrediënten wanneer je baby last heeft van eczeem
Bij het kiezen van huidverzorgingsproducten voor baby's is het belangrijk om ingrediënten te vermijden die de gevoelige babyhuid kunnen irriteren of beschadigen. Het lezen van ingrediënten labels is belangrijk om de juiste verantwoorde keuzes te kunnen maken. Enkele van de ingrediënten die belastend zijn voor baby’s met eczeem zijn:
Lanoline: Lanoline is een ingrediënt dat in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt en is voor een gevoelige baby huid geen fijn ingrediënt.
Propyleenglycol: Dit is een chemische stof die als vochtvasthoudend middel wordt gebruikt, maar het kan de huid uitdrogen en irriteren, vooral bij gevoelige babyhuid.
Harde schuimmiddelen (SLS en SLES): Deze reinigingsmiddelen, zoals natriumlaurylsulfaat, irriteren en drogen een droge (eczeem) huid uit.
Parfums en geurstoffen: Zijn niet fijn voor baby’s met eczeem. Deze zullen de huid extra belasten en irriteren.
Zonnebrandmiddel met oxybenzone: Baby’s met eczeem zullen door oxybenzone huidirritatie ervaren, zoals jeuk, roodheid of huiduitslag na blootstelling aan zonnebrandproducten die dit ingrediënt bevatten.
Petrochemicaliën: Ingrediënten zoals minerale oliën en vaseline vallen onder de categorie petrochemicaliën en kunnen de huid afsluiten. Dat is niet bevorderlijk voor eczeem. In dit artikel kun je meer informatie vinden waarom vaseline nadelig is voor de huid.
Ethylalcohol: Sommige soorten alcohol (harde alcoholen) kunnen de huid uitdrogen en irriteren, dus het is belangrijk om producten te vermijden die ethylalcohol bevatten. Hier lees je meer over harde alcohol soorten in huidverzorging en waarom dit slecht voor de huid is.
DEA, TEA, PEG's: Deze chemische verbindingen worden vaak gebruikt in huidverzorging als emulgator en zijn irriterend voor een gevoelige huid.
Ureum: Ureum wordt soms gebruikt als vochtinbrengend middel, maar het kan huidirritatie veroorzaken, vooral bij baby's met een gevoelige huid.
Gluten: Hoewel gluten in huidverzorgingsproducten over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige baby's met coeliakie of een gevoeligheid voor gluten huidreacties ervaren.
Bij het kiezen van huidverzorgingsproducten voor baby's is het belangrijk om ingrediënten te vermijden die de gevoelige babyhuid kunnen irriteren of beschadigen. Green People heeft een toegewijde lijn van 100% natuurlijke en biologische huidverzorgingsproducten voor baby's en kinderen, vrij van SLS, parabenen en kunstmatige kleurstoffen. Ze weigeren onnodige synthetische toevoegingen en conserveringsmiddelen in hun producten te gebruiken.
Tips voor de behandeling van baby's met eczeem
Elk kind is uniek, en mijn verhaal zal niet identiek zijn aan die van jou wanneer jouw baby of kindje eczeem heeft. Desalniettemin adviseer ik de volgende (zogenoemde) basis stappen die sowieso verlichting brengen aan een huid met eczeem, vooral als je nog niet hebt kunnen achterhalen wat de oorzaak van het eczeem is.
Overweeg een koemelkvrij dieet gedurende een aanzienlijke periode (minstens 3 maanden) om de darmen tot rust te laten komen en een eventuele allergie daadwerkelijk uit te sluiten.
Houd de nagels van je baby kort om krabben en mogelijke huidbeschadiging te voorkomen.
Voor het douchen of badderen van je baby, gebruik lauw water. In het geval van ernstig eczeem, is eenmaal per week badderen of douchen voldoende; dagelijks kun je de billetjes en handjes met een washandje wassen.
Was de babykleding met een parfumvrij wasmiddel om de huid te ontzien van extra irriterende stoffen.
Overweeg het gebruik van een probioticum, maar controleer zorgvuldig vanaf welke leeftijd je dit kunt toepassen, aangezien niet alle merken geschikt zijn voor jonge baby's. Orthica biedt verantwoorde voedingssupplementen.
Verzorg de huid van je baby met 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten die de huid daadwerkelijk voeden en ondersteunen. Vermijd producten met parfum en de eerder genoemde ingrediënten! Green People is een merk dat hele goede ondersteunende huidverzorgingsproducten heeft voor baby’s met eczeem.
Kies lichte babykleding van 100% katoen, omdat synthetische stoffen minder prettig zijn voor de huid en de natuurlijke ademhaling van de huid belemmeren.
Belangrijke informatie vanuit mijn ervaring als moeder van een baby met eczeem
Als ik toen wist wat ik nu wist had ik andere keuzes maakt. Lees je dus voor je bevalling in over verschillende fles voedingen. Het kan zomaar zijn dat door omstandigheden borstvoeding geen optie is. Start met 6+ maanden met groente en introduceer fruit pas bij 8+ maanden. Introduceer lang graan rijst in plaats van brood. Dit alles om darmen optimaal te laten ontwikkelen. Gebruik zo weinig mogelijk huidverzorging en wanneer je huidverzorging gebruikt kies voor 100% natuurlijke gecertificeerde huidverzorging voor baby’s. Daarnaast adviseer ik je te verdiepen in het vaccinatie programma en dit uit te stellen tot je baby minstens 1 jaar oud is. Als laatste, heel belangrijk om dit te onthouden. Gebruik nooit huidverzorging of vette zalven van de huisarts op basis van vaseline.
Waarom vaseline vermijden bij eczeem (eigenlijk altijd!)
Onze zoon had nog een lange tijd last van een droge, ruwe huid hoewel hij geen eczeem meer had. Hij was bijna twee en gebruikte dagelijks Cetamagrol vette zalf, speciaal ontworpen voor een droge huid. Voorgeschreven door de huisarts. Toen ik mij op zoek ging naar de reden van zijn droge huid ontdekte ik dat de vette zalven waar ik dagelijks zijn huid mee behandelde de oorzaak waren van zijn extreem droge huid. Zijn huid was afhankelijk geworden van de Cetamagrol op basis van vaseline en kon daardoor niet herstellen. In een keer stoppen en iets anders gebruiken werkte niet en daarom spreken we ook van een vaseline verslaving.
Met afbouw schema lukte het van deze vaseline verslaving af te komen. Dagelijks nog één keer vaselinezalf en introduceerden geleidelijk aan de Green People Baby Rescue Balsem. We verminderden de dagen waarop we vaseline gebruikten en verhoogde de frequentie van aanbrengen van de Green People Rescue Balsem. Uiteindelijk hoefden we helemaal niet meer te smeren, zelfs niet de Rescue Balsem van Green People.
Anno 2023 heeft onze zoon een sterke huid. Die wel gevoelig blijft voor uitdroging na zwemmen in een zwembad met chloor maar daar is dan ook alles mee gezegd!
Het zorgvuldig onderhouden van de gevoelige huid van je baby, vooral bij de aanwezigheid van eczeem, is van vitaal belang. Alles wat ik het geadviseerd in dit artikel is vanuit eigen ervaring, 100% overtuiging en vanuit mijn achtergrond als gediplomeerd huidspecialist. Misschien heb je vragen? Dan nodig je van harte uit om mijn Instagram account op te zoeken en mij daar een berichtje te sturen.
Dank je wel dat je tijd hebt genomen dit artikel te lezen. Heeft het jou iets gebracht? Deel het dan verder. Via onze Sociale Media delen wij meer waardevolle informatie over natuur cosmetica. Voel je welkom ons daar te ontmoeten. Vragen beantwoorden wij met alle liefde. Je kunt ons bereiken via de chat, Whatsapp, info@biocare.nl, Instagram en Facebook, of telefonisch (0229-758783 / 06-18968368)